Faskian hoitaminen erilaisin manuaalisen terapian tai itsehoidon menetelmin on tullut yhä suositummaksi viime vuosina. Faskiaperäisten ongelmien kerrotaan aiheuttavan mitä erilaisempia kiputiloja ja ongelmia. Tietyissä tilanteissa käsittelyistä voi olla hyötyä.
Sidekudoskalvo suojaa kaikkia lihaksia ja sisäelimiä. On loogista, että jos kalvoissa on rajoitteita esimerkiksi arpikudoksen, tulehdusten tai ihan vain ihmisen liikkumattomuuden vuoksi, kehoon kehittyy toimintahäiriöitä. Monet urheiluvammat johtuvat faskian liikkuvuusongelmista tai elastisuus- ja voimansiirto-ominaisuuksien heikkoudesta.
Oletko joskus nyrjäyttänyt esimerkiksi nilkkasi? Saatoit liukastua, astua kiven päälle tai kuoppaan kadulla. Älähdit kivusta ja pitelit jalkaasi. Joku toinen astuu jälkeesi samaan kuoppaan ja jatkaa kävelyä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Saatat ajatella, että sinulla oli vain huonoa tuuria. Todennäköisesti tällä toisella henkilöllä oli jalan faskiat paremmassa kunnossa kohtaamaan arjen haasteet.
Faskia eli fascia, mikä se oikeastaan on?
Kun puhutaan faskioista, tarkoitetaan arkikielessä usein lihaskalvoa eli myofasciaa. Ihmisen sekä eläinten kehossa on faskioita kaikkialla. Se on sidekudosta, joka ympäröi jokaista elintä, lihasta, hermoja, luita ja verisuonia. Myös keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen ympärillä on kalvorakenteita.
Lihasten ympärillä sekä ihon alla oleva faskiakudos on tiheästi hermotettua. Siinä on reseptoreita, jotka aistivat tuntemuksia kuten painetta, värinää ja kehon asentoa. Nivelten proprioseptio eli asento- ja liikeaisti on mekanismi, joka auttaa meitä asennon ja tasapainon ylläpitämisessä kun liikumme.
Faskian tiheästi hermotettu verkosto on uusien tutkimusten mukaan tärkeämpi informaation lähde kehosta liikkuessa kuin nivelissä sijaitsevat aistinelimet, proprioseptorit.
Aiemmin oletettiin, että lihakset tekevät kaiken työn. Nykyisin ymmärretään, että faskioilla on suuri rooli kehon toiminnassa ja liikkumisessa. Faskia välittää liikettä kehon eri osien välillä. Se toimii osana voimansiirtomekanismia. Faskia reagoi myös fyysiseen ja psyykkisen stressin aiheuttamiin ärsykkeisiin.
Faskian käsittely terapeutin vastaanotolla
Ongelman alkuperän selvittäminen voi olla melkoinen viidakko. Kipu tai kudosmuutos voi paikallistua aivan muualle kehossa kuin itse ongelman syy. Hoidettava henkilö saattaa esimerkiksi ihmetellä, miksi terapeutti käsittelee niskaa, kun asiakkaalla on kipu jalassa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa ongelmaan antaa siis parhaat tulokset sen poistumiseksi.
Käytän itse monenlaisia tekniikoita lihaskalvojen ongelmien hoidossa. Aloitin faskiahoitoja jo opiskellessani sidekudoshierontaa 1990- luvulla. Silloin ei vielä puhuttu faskioista mitään. Nykyisin on faskiamanipulaation kehitetty menetelmiä, jotka perustuvat uusimpaan tietoon faskian rakenteesta ja toiminnasta.
Terapiavastaanotollani omat kädet, quasha-kampa tai -lasta, sekä värinää ja aaltoliikettä aikaansaava syväaaltohoito auttavat hoitamaan ongelma-alueita. Näiden lisäksi kraniosakraaliterapia-tekniikalla voidaan vapauttaa aivojen ja selkäytimen ympärillä olevaa herkkää kalvorakennetta ja sen jännitteitä erittäin kevyillä manuaalisilla otteilla.
Faskian hoidosta apua kipuihin ja liikkumisen ongelmiin
Faskian paikallinen käsittely aikaansaa kudoksessa lämpöä. Hankaava liike nesteyttää kudosta, kun eri säiekerrokset liukuvat suhteessa toisiinsa. Käsittelyn tuottama paineenvaihtelu vapauttaa kudosmuutoksia ja triggerpisteitä. Hermonpäätteiden ärsytys vähentyy. Tällä on myös positiivinen vaikutus autonomiseen eli itsesäätelevään hermostoon. Monet perinteisen hieronnan tekniikat vaikuttavat nekin faskiakudokseen.
Faskian itsehoidosta ja vahvistamisesta on paljon hyötyä
Faskian itsehoidolla voi myös saada apua ongelmaan. Erilaiset rullat ja pallot ovat olleet jo jonkun aikaa aktiiviliikkujien apuna. Pilatestunneilla on käytetty pehmeämpää rullaa jo parinkymmenen vuoden ajan liikkeiden apuvälineenä sekä myös faskian vapauttamisessa.
Lihaskalvojen toiminnan parantamisessa ja harjoittamisessa on neljä tärkeää periaatetta.
Blogin seuraavassa jutussa tarkastelen lähemmin sitten näitä harjoittelun osa-alueita ja tavoitteita.
Tilaa blogini, niin saat jatkossa tuoreimmat kirjoitukset ensimmäisenä!
Viimeisimmät kommentit